Sosyal Medya

Güncel

'PKK ile YPG’nin ilişkisinden biz de rahatsızız'

Birleşik Krallık Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley, PYD-YPG ile terör örgütü PKK arasındaki bağdan rahatsız olduklarını söyledi.



BirleÅŸik Krallık Suriye Ã–zel Temsilcisi Gareth Bayley, SABAH’a özel açıklamalarda bulundu: PYD-YPG ile terör örgütü PKK arasındaki baÄŸdan rahatsızız, Menbic de Araplara bırakılmalı

BirleÅŸik Krallık'ın Suriye Ã–zel Temsilcisi Gareth Bayley, Ankara temaslarının ardından SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Türkiye için kritik önemdeki Menbic bölgesi için, "DAEÅž'ten arındırılmasının ardından söz konusu ÅŸehrin kökeni Arap olmayan unsurlar tarafından kontrol altına alınmaması son derece kritik önem taşımakta. Çünkü tarihi olarak, Sünni Arap geçmiÅŸe sahipler" dedi. PYD-YPG ile terör örgütü PKK arasındaki bağın farkında olduklarını ve bundan rahatsızlık duyduklarını vurgulayan

Bayley, Suriye'nin geleceÄŸi noktasında ÅŸunları söyledi:

 TÃœRKÄ°YE LÄ°DER ÃœLKE: Suriye konusunda Türkiye bizim için lider bir ortak konumda. Ortak ilgi alanımız Kuzey Suriye'deki geliÅŸmeler. Ankara'da hem Suriye'deki politik geçiÅŸ sürecini konuÅŸtuk hem de spesifik konulara deÄŸindik. Mesela DoÄŸu Suriye. Azez bölgesi ve Halep önemli ÅŸehirler. Türkiye ile bu alanda güçlü iliÅŸkilerimiz var.

'İlişki bizi de rahatsız ediyor'

MENBÄ°C ARAPLARIN: Menbic'in DAEÅž kontrolünden kurtarılması sonrasında yerine geçecek idarenin, bölgedeki halkın meÅŸru kabul edilebileceÄŸi bir idare olması çok önemli. Åžehrin, kökeni Arap olmayan bir idare tarafından kontrol altına alınmaması kritik önemde. Çünkü bu bölge tarihi olarak Sünni Arap topluluÄŸa sahip. Bu konuda Türk hükümetiyle hemfikiriz. Söz konusu bölgeyi kurtarmak için yapılacak operasyonlara eÄŸer Suriye demokratik güçlerinden unsurlar katılacak olursa operasyonların ardından bu unsurların çekilmesi gerekecek.

ESAD'SIZ SURÄ°YE: BirleÅŸik Krallık olarak, Esad'ın başında olduÄŸu bir Suriye'nin hem kendi içinde hem de komÅŸularıyla barış içerisinde yaÅŸamasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. 5 yıldır kendi halkına karşı savaÅŸan Esad'ın ülkenin başında olması tahammül edilebilir bir ÅŸey deÄŸil. Bunun pratik imkansızlığının dışında ahlaki imkansızlığı da var.

PKK-PYD-YPG: Suriye'de Kürt nüfus, kendi bölgelerini DAEÅž'e karşı savundu... (Öte yandan) Türkiye'de olduÄŸu gibi BirleÅŸik Krallık'ta da PKK yasak bir terör örgütü. PYD ve YPG ile PKK arasında açıkça varlığı belli olan baÄŸlantıların farkındayız ve rahatsızlık duymaktayız.

 CENEVRE REÇETESÄ°: Cenevre barış müzakerelerinin devam etmesini istiyoruz. Suriye'de siyasi çözümden baÅŸka alternatif olacağını düşünmüyoruz. Cenevre görüşmelerinin tekrar baÅŸlatılabilmesi için Suriye'deki insanların yaÅŸamlarında bir iyileÅŸme olacağını hissetmesi gerekiyor. Ilımlı muhalefetin uluslararası camiaya aranan cevapların kendilerinde olduÄŸunu, yani Esad rejiminde ve Rusya'da olmadığını gösterebilmeleri gerekiyor

 RUSYA'NIN SORUMLULUÄžU: Suriye'deki sürecin eÅŸ baÅŸkanı olarak Rusya'nın, Suriye halkının yaÅŸam kalitesinin iyileÅŸtirilmesi zorunluluÄŸu var. Bize göre Rusya'nın iki konuda endiÅŸesi söz konusu. Birincisi, Suriye'deki çatışma ortamı giderilemezse, büyüyen sorun giderek Rusya'nın sorunu olmaya baÅŸlayacak. Ä°kincisi, Kremlin, uluslararası ortamda saygı ve itibar bekliyor. Ama böyle bir statüyü kazanması gerekiyor. Bunun için uluslararası istikrar ve güvenliÄŸe yönelen tehditlere karşı çalışmak zorunda. Ä°ran, Esad'ı kendi istikrarının bir garantisi olarak görüyor. Ama buna raÄŸmen sahada askeri operasyonları yönlendiren Rusya. Esad, Rusya'nın çıkarlarını korumakta ve istikrarı saÄŸlamada baÅŸarısız olursa Rusya, Esad konusunda ısrarlı olmayacaktır.

 SURÄ°YE'NÄ°N BÃœTÃœNLÜĞÜ: Sınırları içinde bir bütün Suriye istiyoruz. Bu, Suriye'nin komÅŸularının da istediÄŸi bir sonuç. Ancak, Suriye'deki savaşın çözümsüz kalarak devam etmesi her geçen gün Suriye'nin bütünlüğü açısından tehdit oluÅŸturmakta. ABD'nin de 2016 sonuna kadar bu savaşı sona erdirmek istemesinin nedeni de bu. Suriye'nin bölünmesine yönelik talepleri dile getiren bir takım bilinçsiz sesler de duymuyoruz deÄŸiliz. Bunun, son derece tehlikeli bir talep olduÄŸunu düşünüyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.